Lečenje proširenih vena

Kako se leče proširene vene

 

Metode lečenja proširenih vena su:

 

Neoperativne metode lečenja proširenih vena

 

  • Terapija lekovima – primenjuje se grupa lekova koji jačaju zidove vena ( venotonolitici ), Sa podizanjem tonusa zidova vena, popravlja se oticnje venske krv ka srcu, tako da se tegobe smanjuju ( manji otok, ređi grčevi, manji osećaj težine u nogama )
  • Kompresivna terapija – pravilna upotreba elastičnih čarapa ili zavoja imitiraju operaciju, tj  smanjuju zastoj krvi u proširenim venama, a time se tegobe smanjuju. Važno je čarape ili zavoje postaviti na noge pre nego što pacijent ustane iz kreveta ( dok su površne vene prazne)
  • Skelozantna terapija – cilj ove tarapije je da se određenim lekovima, sklerozansima, izazove prolazna hemijska upala zida vene, koja se završava izlečenjem, stvaranjem ožiljka i zapušenjem vene. Ovom terapijom se mogu tretirati površne vene i kapilari uz oprez da sklerozantno sredstvo ne ode u duboke vene.


Sve ove mere se mogu kombinovati i nihovo pravilno sprovođenje može mnogo da olakša svakodnevni život pacijenata, a svakako treba savetovati i pravilan režim kretanja, izbegavanje dužeg stajanja, sedenja, a posebno sedenja sa prekrštenim nogama.

 

Operativne metode lečenja proširenih vena

 

Ukoliko preventivne i ostale mere lečenja ne daju željene rezultate, primenjuju se hirurške metode lečenja proširenih vena.


Operativne metode lečenja treba primenjivati i preventivno, radi sprečavanja komplikacija: tromboflebitisa, hroničnog venskog otoka, rana, krvarenja i velikog estetskog naruženja.


Hirurški metod lečenja proširenih vena je najuspešniji metod lečenja bolesti.


Operacijom se moraju rešiti funkcionalni i estetski  problemi proširenih vena. 

 

Poslednje sa bloga

 U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne bolnice „Hirurgija Dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47