Lečenje proširenih vena

Kako se leče proširene vene?


Često se postavlja pitanje da li ima leka ovoj bolesti. Da naravno da ima, samo je potrebno lečenje započeti pravovremeno. Lečenje proširenih vena nije lako i praćeno je značajnom pojavom ponovnih proširenja (recidivni variksi). Ponovni, recidivni ili rekurentni variksi mogu biti pravi (ponovna pojava prethodno odstranjenih variksa) ili lažni (pojava variksa van zone lečenja). Učestalost ponovne pojave variksa zavisi od vrste lečenja (konzervativno lečenje je praćeno obaveznim naknadnim variksima, hirurški metodi su praćeni značajno manjim procentom naknadnih rekurentnih variksa), sprovođenja preventivnih mera (elastična bandaža i izbegavanja statičkog opterećenja nogu, značajno sprečava pojavu naknadnih variksa).

Lečenje proširenih vena može se ugrubo podeliti u dva dela

 

  • Neoperativno lečenje proširenih vena
  • Operativno lečenje proširenih vena


Lekovi ne mogu smanjiti ili ukloniti proširene vene. Uklanjanje proširenih vena se uglavnom sprovodi operacijom. Posle operacije vena neophodno je da se štite ostale vene od proširenja i komplikacija proverenim sredstvima.

Odluku o načinu lečenja donosi lekar na osnovu svakog pojedinačnog slučaja. Operacija vena je neophodna i nezamenljiva za neke vrste površnih vena, dok se na dubinskim venama ona uglavnom ne vrši. Injekcije u venu se daju samo kod slučajeva koji nisu za operaciju i stručno date nisu opasne kako se obično misli.

 

Neoperativne metode lečenja proširenih vena

 

U ove metode lečenja proširenih vena spadaju:

  • Konzervativna terapija
  • Sklerozantna terapija
  • Terapija medikamentima (antibiotici, venotonolitici, antiagregacioni lekovi i sl.)


Konzervativna terapija se sastoji od davanja saveta za primenu niza mera kojima se smanjuju rizici razvoja bolesti, i kojima se može sprečiti razvoj bolesti i tegobe bolesnika ( Odmaranje ekstremiteta, izbegavanje dugotrajnog sedenja, smanjenje gojaznosti, fizičko vežbanje i sl). U metode konzervativne terapije spada i elastična kompresija, tj. nošenje elastičnog zavoja ili čarapa.

Sklerozantna terapija svoje mesto pronalazi u lečenju estetske komponente proširenih vena, naročito kod žena, za koje postoje precizne indikacije ( manji i estetski variksi, laki postoperativni variksi ). Sleroterapiju ne bi trebalo primenjivati kod bolesnika sa kontraindikacijama : debele noge, akutni celulitis, alergijske reakcije na sklerozantna sredstva, iniciranje u variks koji direktno komunicira sa magistralnom venom, nepokretni bolesnici itd.

Neophodno je ovo lečenje sprovoditi striktnim poštovanjem osnovnih principa metode (iniciranje sklerozantnog sredstva u ispražnjeni venski sud gde ne preti mogućnost nastanka i širenja tromboze), pravilnom primenom elastične bandaže i posleskleroznog tretmana.

 

Operativne metode lečenja proširenih vena

 

Operativne ( hirurške ) metode pri lečenju proširenih vena se sprovode kod pacijenata gde preventivne mere, i druge metode lečenja ( konzervativna terapija, sklerozantna terapija i terapija medikamentima ) ne daju valjane rezultate, i moguće je da dođe do pojave akutnih komplikacija i hroničnog venskog zastoja. Operativni zahvat se može preduzeti i zbog krvarenja iz varikoziteta ili estetskih razloga.

Operativni tretman je zasigurno najuspešniji metod lečenja proširenih vena. Kod ovog metoda lečenja proširenih vena, cilj je da se uklone uzroci nastanka varikoziteta. Operativni tretman se sastoji iz operativnog uklanjanja svih varikoziteta, insuficijentnih venskih segmenata ili celih magistralnih vena površnog venskog sistema.

 

Vrste operativnog lečenja proširenih vena

 

Ovde ćemo nabrojati određene metode operativnog lečenja proširenih vena, dati samo osnovne karakteristike, a detaljnije o tim metodama možete pročitati na drugim stranicama našeg sajta.

 

Klasična operacija vena


Klasična operativna metoda lečenja proširenih vena ( Striping VSM ) je u našoj zemlji najzastupljenija operativna metoda, ali se u svetu ona sve manje koristi jer postoje savremene metode, koje daju isti ili još bolji efekat prilikom intervencije, a kod kojih je operacija bezbolna ili čak bez reza, a oporavak znatno jednostavniji i lakši.

 

Operacija vena metodom radiotalasa ili laserom


Ovim metodama se postižu svi efekti koji bi se postigli i klasičnom operacijom, ali bez rezova i postoperativnih teškoća karakterističnih za klasičnu operaciju, uz brz oporavak i trenutnu radnu sposobnost.

 

Operacija vena vodenom parom


Ovo je najnovija metoda operativnog lečenja proširenih vena. Može se slobodno reći da je ova metoda revolucija u odnosu na dosadašnje operativne metode lečenja proširenih vena jer se "operiše" potpuno prirodnom supstancom - vodom. Ova metoda je u Evropu u kliničku praksu ušla pre oko dve godine, i sa ponosom ističemo da se u Evropi pored Nemačke i Austrije primenjuje i u Srbiji, u našoj poliklinici. Usvajanjem procedura za hirurško lečenje vena vodenom parom, u Beograd smo doneli najkvalitetnija svetska dostignuća iz ove oblasti.

Poslednje sa bloga

 U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne bolnice „Hirurgija Dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47