Operacija vena radio talasima

Operacija vena laserom i radio talasima


Operacije vena laserom i radiotalasima spadaju u modernije metode operativnog lečenja proširenih vena. Pre pojave SVS metode, tj metode operacije vena vodenom parom, radiotalasna i laserska hirurgija su bile najmodernije metode operacije proširenih vena.

Za razliku od klasične metode operacije vena, ove operacije spadaju u grupu minimalno invazivnih hirurških procedura kojim se koriguje reverzni tok krvi iz dubokih vena u površne na mestu njihovih spojeva. Procedure se zasnivaju na korišćenju energije radio talasa ili laserske svetlosti, što oslobađa toplotu, a zatim na temperaturama od oko 120 stepeni Celzjusa dolazi do degenerisanja proteina zidova vene i njihovog zapušavanja sa pretvaranjem u fibroznu vrpcu. Ova procedura daje istovetan klinički efekat kao i hirurško odstranjivanje obolele vene, stom razlikom što je ovde organizam izložen daleko manjem stresu (manji je bol, krvarenje..)

 

Operacija vena radio talasima i laserom - anestezija


Ove operacije se obavljaju u svim vrstama anesteije, a najbolje je intervenciju vršiti u tumescenslokalnoj anesteziji (TLA). Oko glavne vene se ubrizgava specijalni rastvor čime se operacija učini potpuno bezbolnom, a pacijent ustaje i hoda odmah nakon intervencije, zavoje nosi dva do tri dana i odmah je radno sposoban (nakon 24 - 48 časova ). Bolovi u postoperativnoj fazi su neznatni u poređenju sa postoperativnim tokom nakon klasične operacije.

Jedna interesantna činjenica vezana za ovo je da je u svetu operacija vena u TLA standard, a u Americi, nakon uspostavljanja dijagnoze od strane lekara i prihvatanja operacije radio talasima od strane pacijenta, intervencija je besplatna iz prostog razloga jer je izračunato da je prevencija mnogo jeftinija od lečenja mogućih komplikacija.

Prednosti operacije vena laserom i radiotalasima

 

  • Operacija se vrši u lokalnoj ( TLA ) anesteziji
  • Operacije je po efikasnosti identična klasičnoj
  • Oporavak nakon intervencije traje do 1 čas
  • Zavoji se nose svega nekoliko dana
  • Radna i životna sposobnost je trenutna ( nakon 24 časa )


Iako se ove procedure operacije vena radiotalasima sprovode samo u privatnim centrima, sve smo ih valjano usvojili i primenjujemo ih već duže vremena u lečenju naših pacijenata. Time pacijentima obezbeđujemo komfor, brži oporavak i bezbolnu intervenciju. A usvajanjem procedura za operacije vena vodenom parom, smo stali rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama Evrope i sveta.

Zato slobodno možemo reći da je što se tiče operativnih metoda lečenja proširenih vena Beograd postao ravnopravni deo Evrope i sveta.

 

Autor: Prim. dr sc med. Miroljub Drašković, opšti i vaskularni hirurg

Poslednje sa bloga

 U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne bolnice „Hirurgija Dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47