Dijagnostika bakterijskih infekcija

bakterijska infekcijaKako se dijagnostikuju bakterijske infekcije


Dijagnostifikovanje bakterijskih infekcija je moguće bakteriološkim tehnikama i serološkim bakteriološkim testovima. Za ispitivanje osetljivosti bakterija na uzorke, koriste se preporuke i standardi CLSI (Clinical and Laboratory Standard Institute, USA). Sama pravovremena dijagnostika bakterijskih infekcija je jako važna iz razloga sprečavanja razvoja bolesti i posledica koje mogu proisteći iz nje.

 


Sve bakteriološke serološke analize se rade sa krvi kao uzorkom, i obuhvataju utvrđivanje prisustva antitela na bakterije sifilisa, mikoplazmu pneumonije,helikobakter, boreliju, hlamidiju trahomatis , i moguće uzročnike polno prenosivih bolesti.

 

Helicobacter pylori


Helicobacter pylori je bakterija koja najčešće izaziva infekciju sluzokože želuca u formi akutnog ili hroničnog gastritisa. Smatra se da je ovom bakterijom inficirano oko 50% svetskog stanovništva, a broj obolelih raste sa godinama starosti.. Infekcija koja je dugotrajna i koja se ne leči je pogodna za razvoj karcinoma želudca.

Dijagnostifikovanje koje se vrši u laboratoriji Poliklinike " Dr Drašković "

U laboratoriji Poliklinike se dijagnostikuju antitela klase IgG i IgA.

 

Borelia burgdorferi


Borelia burgdorferi je bakterija koja je izazivač Lajmske bolesti, a prenose je zaraženi krpelji. Riziku od zaraze i od oboljevanja su izloženi svi ljudi koji borave u prostorima na kojima su prsutni krpelji ( travnjaci, šume i sl. ) a posebno su riziku izložena lica čije je profesinalno zanimanje vezano za te oblasti pa se tu često nalaze. sama bolest je vrlo podmukla, i pritajeno se razvija, tako da u početku nemate neke jasno vidljive simptome, ali kada se razvije može dovesti do nesagledivih posledica. Zato je prilikom svakog ujeda krpelja neophodno izvršiti analize samog krpelja, kao i analizu krvi pacijenta.


Zbog ozbiljnosti i evntuani mogućih velikih komplikacija koje ova podmukla bolest može izazvati, kao i radi započinjanja terapije, kod dobijanja pozitivnih rezultata ELISA tehnikom, uvek se preporučuje da se uradi i Western blott na Boreliju Burgdorferi.


Dijagnostifikovanje koje se vrši u laboratoriji Poliklinike " Dr Drašković "

U laboratoriji Poliklinike se radi dokazivanje specifičnih IgG i IgM antitela i potvrdni test, Western blott.

 

Mycoplsma pneumoniae

 

Mycoplasma pneumoniae je bakterija koja je izazivač respiratornih infekcija. Ova bakterija se se lako širi na bronhije i alveole i može da dovede do netipične uplae pluća. Grupacija koja najčešće oboljeva su mladi, a vrlo je moguće da dođe do epidemija u porodici. Pojedine infekcije ovom bakterijom se ni ne dijagnostikuju jer prolaze sa blagom kliničkom slikom.


Dijagnostifikovanje koje se vrši u laboratoriji Poliklinike " Dr Drašković "

U laboratoriji Poliklinike se dijagnostikuju antitela klase IgG i IgM na M. pneumoniae.

 


Uzorci koji se uzimaju za dijagnostifikovanje bakterijskih infekcija mogu biti:

 

  • Razni brisevi
  • Iscedak dojke
  • Urin
  • Sperma
  • Stolica
  • Krv
  • Eksprimat prostate


Za sve bliže informacije možete nam se obratiti putem kontakt forme ili telefona datih na stranici kontakt.

 

Komentari (0)

Ostavi komentar

Doktor vas pita

Kako ste pronašli naš web sajt
Pogledaj rezultate

Zdravlje