Laserska operacija vena - operacija vena laserom

Za izvođenje ove operacije je potreban generator laserskih zraka I odgovarajuće sonde.


U Specijalnoj hirurškoj bolnici “Hirurgija dr Drašković” koristi se  laserski  aparat “Biolitec”.


Po obeležavanju proširenih vena vodootpornim flomasterom, uz pomoć dopler sonografske sonde, plasira se igla u glavnu površnu venu noge u potkolenom delu. Sledi plasiranje laserske sonde, čiji se vrh postavlja na 2cm od ušća glavne površne vene u duboku venu ( kontrola doplerom). Ordinira se TLA anestezija oko glavne vene u natkolenom delu. Potom se , uz pomoć generatora, preko laserske sonde, izvrši zapušenje glavne vene duž čitave natkolenice. Vene koje se ulivaju u glavnu venu, a koje su proširene, se odstranjuju  kroz miniincizije na koži.


Na kraju operacije se plasira elastična čarapa ili zavoj.

 
 
 

LASERSKA OPERACIJA VENA - PRIPREMA ZA OPERACIJU I POSTOPERATIVNI TOK

 
 

Operacija vena laserom i radio talasima - priprema

 
Sama operativna metoda operacije vena laserom odnosno radio talasima je značajno lakša po pacijenta od klasučne operacije, ali se bez obzira na to, prilikom izvođenja intervencije moraju ispoštovati određene pripremne radnje i procedure. Posebna pažnja se prilikom priprema za intervenciju pridaje svakom pacijentu ponaosob.
 

Dijagnostifikovanje proširenih vena


Možemo reći da priprema za operaciju počinje onog trenutka kada nakon pregleda kod vaskularnog hirurga u našoj ordinaciji ustanovimo da Vam je potrebno hirurško lečenje proširenih vena. Operativno lečenje proširenih vena daje dosta dobre rezultate, naročito moderne operativne metode poput operacije vena vodenom parom ili operacije laserom odnosno radio talasima. Nakon dijagnostifikovanja oboljenja, donosimo odluku kojom operativnom metodom ćemo izvršiti intervenciju. Sobzirom da se ne može baš svaka vena operisati metodama bez reza, nakon pregleda i ultrazvuka ( doplera ) vena vaskularni hirurg u dogovoru sa Vama odlučuje koju će metodu primeniti.
 

Ultrazvuk (dopler) proširenih vena


U okviru priprema, a pre same odluke o operativnoj metodi koja će biti primenjena, mora se uraditi ultrazvuk, tj. dopler proširenih vena. Nakon uvida u ultrazvuk, kojim se utvrđuje prohodnost vena nogu, hirurg u konsultaciji sa pacijentom donosi odluku kojom će metodom pacijent biti operisan.
 

Neposredne pripreme pre operacije


Neposredno pre hirurške intervencije potrebno je izvesti određene pripremne radnje. Pre svega kroz razgovor sa hirurgom i anesteziologom morate im skrenuti pažnju na eventualne dosadašnje bolesti od kojih ste bolovali vi ili neko od članova vaše porodice, zatim na lekove koje uzimate ili da im naglasite određene tegobe ukoliko ih imate. Sve ovo se radi kako bi operacija protekla u najboljem mogućem redu i bez komplikacija.

Pored razgovora sa hirurgom i anesteziologom, u našoj laboratoriji ćemo izvršiti određena testiranja koja su neophodna pre intervencije. Pored biohemijskih analiza krvi i urina izvršićemo i merenje tenzije i virusološkog statusa.

Neposredno pre intervencije ne bi na sebi trebali imati šminku, ne bi smeli piti alkohol 24 časa pre dolaska na operaciju, i trebate skinuti vaša kontaktna sočiva ukoliko ih inače nosite.
 

Oporavak nakon operacije vena laserom i radio talasima

 
Oporavak nakon operacije vena laserom ili radio talasima je dosta jednostavniji nego oporavak nakon operacije vena klasičnom metodom. Po težini oporavka i efektima nakon operacije, operacija vena ovim metodama se smešta između metode operacija vena klasičnom metodom i metode operacija vena vodenom parom koja je najsavremeniji način operativnog lečenja proširenih vena.

Oporavak nakon intervencije u ordinaciji traje najviše do jedan čas nakon čega pacijent odlazi kući. Radna sposobnost je gotovo trenutna ( nakon 24 časa pacijent se može vratiti svojim radnim obavezama ). Zavoji se nose najduže do sedam dana.

Zbog lakšeg postoperativnog toka, trenutne radne sposobnosti i bržeg oporavka u odnosu na klasičnu operaciju, ovaj metod operativnog lečenja proširenih vena je bio dosta atraktivniji. Pojavom i usvajanjem operativnih procedura za operaciju vena vodenom parom, ta metoda polako preuzima primat, mada operacija vena laserom i radiotalasima i dalje imaju svoje mesto.
 

Poslednje sa bloga

 U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne bolnice „Hirurgija Dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47