Tegobe do kojih može doći u trudnoći

prosirene vene u trudnociZa trudnoću sa pravom kažemo da je "drugo" stanje. Tada dolazi do određenih poremećaja i prilagođavanja organizma novonastalom stanju, i činjenici da se u organizmu majke razvija još jedan život, a samim tim može doći do određenih tegoba. Pojava proširenih vena, hemoroida, bolova, grčeva, krvarenja iz desni i drugih tegoba nije isključena u trudnoći.

 

 

 

 

Tegobe koje se mogu pojaviti


Bol u leđima u trudnoći

Do pojave bola u leđima dolazi usled povećanja same telesne težine do koje dolazi u trudnoći, i povećanog pritiska na leđa i kičmu majke. Bol se može javiti u bilo kom stadijumu, tj fazi trudnoće, ali isto tako i sama prestati.

Pojava grčeva u trudnoći


Pojava bola i grčeva u nogama nije isključena prilikom trudnoće. Preporuka je da se obratite vašem lekaru koji će vas uputiti na vežbe koje bi trebalo da radite radi zaustavljanja bola.

Pojava proširenih vena u trudnoći


Proširene vene se mogu javiti prilikom trudnoće, usled povećanja težine a samim tim i pritiska na venske zidove nogu. O proširenim venama i načinima njihovog lečenja dosta možete pročitati na drugim stranicama našeg sajta.

Pojava hemoroida u turdnoći


Hemoroidi su takođe proširene vene koje se javljaju na venskim i aretrijskim spojevima debelog creva. Takođe se mogu pojaviti u trudnoći, a dosta teksta o samim hemoroidima i načinima njihovog lečenja možete pročitati na sajtu Operacija hemoroida .

Vaginalni iscedak u trudnoći


Vaginalni iscedak je normalna pojava koja prati trudnoću. Međutim kada dođe do promene njegove boje ( koja je bela kada je normalna situacija ), ili eventualno promene mirisa ili pojave svraba, neophodno je obratiti se svome lekaru radi konsultacija i eventualnog tretmana.

Krvarenje iz desni u toku trudnoće


Usled hormonalnih poremećaja koji prate svaku trudnoću, može doći do upale ili krvarenja desni. Ukoliko je krvarenje ili upala veće, neophodno je obratiti se stomatologu.


Vrtoglavica u trudnoći


Do pojave vrtoglavice dolazi usled smanjenja broja eritrocita, koji su prenosioci kiseonika. Osim vrtoglavice, njihovo smanjenje može dovesti i do pojave nesvestice. Da bi se ovo sprečilo, poželjno je uzimati visokoproteinske namirnice ( npr sir i jogurt ) i izbegavati slatkiše. Prilikom ustajanja to ne treba činiti naglo već polako i pažljivo. Poželjno je ne ležati na leđima već na boku.


Pojava konstipacije ( zatvora ) u trudnoći


Do pojave zatvora dolazi usled toga što progesteron koji je jedan od hormona trudnoće utiče na opuštanje creva, a samim tim i na usporavanje celog sistema probave, što dovodi do zatvora. U slučaju pojave grčeva, bolova, glavobolje neophodno je obratiti se lekaru.

Slika preuzeta sa https://www.andeal.org/

 

Komentari (1)

sanja

Odgovori

04.08.2015 10:24

Nisam imala bas srecnu trudnocu.Problemi sa zubima,temperaturama,gripama al kao ''slag'' na tortu bio je kamen u bubregu.Bila sam u bolnici lezala oko 2 nedelje.I kako je pocelo tako je samo od sebe proslo.Nisam imala mucnine jela sam sta sam htela i koliko sam htela.Rodila sam jednu malu preslatku devojcicu.

Ostavi komentar

Doktor vas pita

Kako ste pronašli naš web sajt
Pogledaj rezultate

Zdravlje