Prirodno lečenje vena vodenom parom

Gotovo trećina svetske populacije ima problema sa venskim oboljenjima.

 

Variksi ili proširene vene predstavljaju izdužene, nepravilno proširene i izvijugane vene kojima je struktura zida prome- njena, tako da su one ne samo estetski, već i ozbiljan zdrav- stveni problem. Prisutnije su kod žena, naročito kod onih koje imaju genetsku predispoziciju, a dodatni rizik su gojaznost, trudnoća, smanjena fizička aktivnost, kontracepcija, kao i dugotrajno

stajanje. Ovo oboljenje često vremenom napreduje s dodatnim komplikacijama, što umanjuje radnu sposobnost i stvara invaliditet.

 

 Među najefikasnijim metodama lečenja proširenih vena je i savremena operacija vena vodenom parom o kojoj nam je sve objasnio prim. dr sc med Miroljub Draško- vić, specijalista opšte i vaskularne hirurgije Specijalne hirurške bolnice “Dr Drašković” iz Beograda.


 

“Veliki napredak u hirurgiji vena ‘bez reza’ učinjen je primenom radiotalasa i lasera, koji su danas postali već rutina. Operacija proširenih vena vodenom parom polako potiskuje sve ostale operativne metode lečenja ove bolesti. Preuzela je primat u većini evropskih zemalja, a kod nas je počela da se primenjuje od 2010. godine. S pravom mogu da kažem da smo i mi danas na samom izvoru naj- novijih dostignuća u oblasti hirurgije proširenih vena. Operacija se izvodi pomoću SVS uređaja, tako što se kroz mikroperforirani kateter ubrizgava pregrejana vodena para u venu.

 

Kao rezultat ovog procesa vena se skuplja i postaje potpuno disfunkcionalna, kao da ne postoji. Zahvat traje od 30 do 60 minuta i potpuno je bezbolan. U gotovo 99 odsto slučajeva, nakon ove intervencije, zapušena vena više ne može da se otvori”, priča za naš časopis dr Drašković, navodeći da vodena para, kao najprirodniji sastavni element svakog organizma, zaista predstavlja revoluciju u takozvanom prirodnom lečenju bolesnih vena tako da je ova metoda poznata i kao ekološka terapija.

 

 

Kako izgleda hirurški zahvat

 

Postupak je pod lokalnom anestezijom daleko manje in- vazivan u odnosu na klasičnu proceduru.

 

Iako je sama operacija dosta jedno- stavnija u odnosu na klasičnu metodu operacije vena i ostale intervencije iz domena jednodnevne hirurgije, sama priprema za hirurški zahvat vodenom parom je veoma sličan. Dr Drašković navodi da je pre same odluke o opera- tivnom lečenju potrebno da se pacijen- tu uradi ultrazvuk, tj. dopler vena kojim se potvrđuje prohodnost dubinskog venskog sistema, stepen insuficijencije zalizaka i tok površinskih vena.



“U stojećem stavu markiraju se prošire- ne vene. Pomoću ultrazvuka plasira se kateter u VSM. Potom se pacijentu daje lokalna anestezija, isto kao i kod opera- cije vena radiotalasima. Aktivira se ge- nerator vodene pare koji uz postepeno izvlačenje katetera oslobađa 1-3 fleša vodene pare pod visokim pritiskom i visokom temperaturom. Istovremeno, svaki detalj procedure može da se prati doplerom. Efekat operacije vena vodenom parom isti je kao da je vena izvađena, ali je sam postupak daleko manje invazivan u odnosu na klasičnu proceduru”, kaže naš sagovornik.

 

 

prosirene-vene

 

 

Pozitivni efekti

 

 

Nema rizika od pucanja zida vene, nema reza, otoka, mo- drica i ožiljaka, a oporavak je brz - ustaje se odmah nakon operacije.

 

Tokom operativnog zahvata minimal- ni su rezovi tj. ubodi na koži. Najveća blagodet ove metode lečenja je što se postižu i dobri estetski rezultati. “Njene prednosti su i u tome što se sprovodi bez upotrebe hemika- lija, radiotalasa ili lasera, koristi se samo čista voda. Nema rizika od pucanja zida vene, nema otoka, kao ni modrica. SVS metoda u hirurgiji proširenih vena je jed- nostavna, pouzdana i minimalno invazivna”, istakao je dr Drašković. Oporavak je momentalan, nema ožiljaka ni podliva. Pacijent staje na noge odmah nakon operacije i već sledećeg dana može da se vrati uobičajenim aktivnostima.


“Upravo zahvaljujući brzom opo- ravku i minimalnom postoperativ- nom bolu, kao i trenutnoj radnoj sposobnosti, ova metoda polako ali sigurno postaje standard u operativnom lečenju proširenih vena. Pacijent ustaje odmah nakon operacije, a sa klinike odlazi nakon intervencije, koja traje do sat vre- mena. Uobičajenim aktivnostima i radnim obavezama može se vratiti već sutradan. Brojne su prednosti operacije vena vodenom paromu odnosu na ostale metode. Čak i u estetskom smislu, ova operacijadaje najbolje rezultate”, zaključio je naš sagovornik.



 

Komentari (0)

Ostavi komentar

Doktor vas pita

Kako ste pronašli naš web sajt
Pogledaj rezultate

Zdravlje