Proširene vene - uzroci nastanka

Kako nastaju proširene vene?

 

Sama činjenica da je čovek jedino biće na planeti koje oboljeva od oboljenja proširenih vena, a da pri tom ima uspravan stav i dvonožno kretanje, ukazije na to da nepovoljni uslovi u donjim ekstremitetima, u kojima se krv vraća prema srcu nasuprot dejstvu sila zemljine teže,  imaju značajnu ulogu u nastanku proširenih vena.

 

Proširene vene - teorije o uzrocima nastanka

 

Postoje dve teorije o uzrocima nastanka proširenih vena

 

 • Prva teorija za glavni glavni uzrok nastanka proširenih vena uzima insuficijenciju valvula u glavnim stablima safenskih vena. Ova teorija smatra da insuficijentne valvule omogućavaju regurgitaciju (vraćanje) krvi i povećanje venskog pritiska u distalnim segmentima.
 • Druga teorija za glavni uzrok nastanka proširenih vena uzima slabost venskih zidova jer usled slabosti zidova dolazi do dilatacije pojedinih  segmenta vena i insuficijencije valvula.

 

Faktori rizika nastanka proširenih vena

 

Bez obzira da li glavne razloge nastanka proširenih vena nalazimo u prvoj ili u drugoj teoriji, ne vezano za to mogu se izdefinisati određeni faktori rizika koji dovode do njihovog nastanka.

 

Nasledni faktori usled kojih nastaju proširene vene

 

Proširene vene su vrlo često porodična i familijarna bolest, stoga se ovo smatra kao jedan od faktora rizika prilikom njihovog nastanka.  Venski zalisci na zidovima mogu biti nedovoljno razvijeni, ili čak nedostajati, što je određeno naslednim faktorom, a to omogućava preduslove za proširenje venskog zida, što dovodi do gubitka njegove elastičnosti, degeneracije, a samim tim i izduženja i proširenja same vene.

 

Trudnoća kao faktor rizika pri nastanku proširenih vena

 

Poznata je činjenica da od ove bolesti češće oboljevaju žene nego muškarci, i to otprilike negde oko 6 puta. Proširene vene se kod žena najčešće jave posle druge, ili treće trudnoće, mada je neretko slučaj da se jave i posle prve trudnoće. U trudnoći materica raste i pritiska krvne sudove karlice, što dovodi do povećanja pritiska u venama na nogama i to može dovesti do stvaranja proširenih vena. Takođe, sa druge strane, povećana količina progesterona, jednog od glavnih hormona trudnoće, koji dovodi do opuštanja mišića i time sprečava razvoj kontrakcija, doprinosi lakšem stvaranju proširenih vena u trudnoći.

 

Dugotrajno stajanje kao faktor rizika usled kojeg nastaju proširene vene

 

Profesije u kojima se dugo stoji i malo kreće predstavljaju značajan faktor rizika nastanka proširenih vena. Ovde posebno ističemo profesije kao što su berberi, hirurzi, kelneri, pekari. Ljudi koji obavljaju ove i slične profesije u kojima je neophodno dugotrajno stajanje su izloženiji riziku nastanka proširenih vena iz prostog razloga: zbog slabe aktivnosti mišića potkolenice dolazi do slabijeg pumpanja mišićne pumpe, tj. slabijeg potiskivanja krvi ka srcu. Krv zaostaje u venama, tako da se povećava venski pritisak, pa se i vene varikozno prošire.

 

Hormonalni razlozi nastanka proširenih vena

 

Ovi razlozi su vezani za trudnoću, pubertet i menopauzu, kada kod žena najčešće dolazi do proširenih vena. Usled poremećaja hormonalne funkcije, dolazi do pojave varikoziteta, tj. proširenih vena.

 

Gojaznost kao uzrok usled kojeg nastaju proširene vene

 

Gojaznost je bolest usled koje dolazi do prikupljanja masti u organizmu i povećanja telesne težine. Sama činjenica da dolazi do povećanja težine dovodi do toga da dolazi i do povećanja pritiska na donje ekstremitete, i same krvne sudove u njima. Usled konstantnog povećanog pritiska na noge i krvne sudove u njima dolazi do pojave proširenih vena, najčešće na potkolenicama.

 

Ranije upale vena kao faktori rizika nastanka proširenih vena

 

Svaka prethodna upala na venama, koja je praćena trombozom, i posle njenog smirivanja i izlečenja ostavlja posledice u vidu krutosti venskog zida i oštećenja zalizaka. Sa svakim slabljenjem venskih zidova dolazi do povećanja mogućnosti nastanka proširenih vena.

 

Proširene vene - prevencija nastanka

 

Nastanak proširenih vena se ne može uvek u potpunosti sprečiti, ali se uvek mogu ublažiti tegobe i sprečiti dalji razvoj, samim smanjivanjem pritiska na vene. Evo nekoliko mera koje bi valjalo primenjivati kao prevenciju, ali i pri lečenju proširenih vena: 

 

 • Vodite računa o težini - svaki kilogram viška utiče na cirkulaciju,
 • Izbegavajte dugo stajanje ili sedenje, kao i sedenje prekrštenih nogu,
 • Nemojte nositi neudobnu i obuću sa visokim potpeticama,
 • Ukoliko imate predispozicije za nastanak proširenih vena, izbegavajte svaku dodatnu toplotu,
 • Povećajte fizičku aktivnost (hodanje, plivanje, trčanje)

Ako već imate tegobe usled pojave proširenih vena, evo nekoliko načina kako se mogu ublažiti:

 • Podizanje podnožja kreveta za oko 15 cm, i što češće odmaranje nogu,
 • Tuširanje i hidromasaža nogu hladnom vodom od stopala na gore,
 • Nošenje elastičnih zavoja i elastičnih čarapa,
 • Nošenje obuće sa ortopedskim ulošcima,
 • Masaža potkolenica putem venskog krvotoka ( od prstiju prema srcu )
 • Poželjno je raditi vežbe za poboljšanje cirkulacije

 

Naravno, pored svega ovoga, ukoliko imate problema sa proširenim venama, potrebno je javiti se lekaru specijalisti, i uz njegovu konsultaciju odrediti metod lečenja.

Poslednje sa bloga

 U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne bolnice „Hirurgija Dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47