Operacija vena

Lečenje proširenih vena je moguće uz više operativnih i neoperativnih metoda. U početnim stadijumima bolesti neoperativne metode ( konzervativna, sklerozantna ili terapija medikamentima ) mogu dati određene rezultate. Međutim, potpuno uklanjanje proširenih vena se uglavom sprovodi operativnim metodama.

Uopšte uzevši, hirurško lečenje proširenih vena daje odlične rezultate. Pacijent idealan za operativno lečenje proširenih vena je onaj kod koga je dijagnostifikovano samo oboljenje površinskih vena ( zdrave spojnice i duboke vene ). Pogodan za hirurško lečenje je i onaj pacijent kod koga su zdrave duboke vene, a oštećene spojnice.

 

Operacija vena klasičnom metodom ( Striping VSM )

 

Postoji vise metoda za operacije vena koje daju različite rezultate. Operacija vena klasičnom metodom je u našoj zemlji najpopularnija, ali se u svetu sve ređe koristi, iz razloga što su usvojene druge savremene operativne metode kao što je operacija vena vodenom parom, koje daju dosta bolje rezultate, brži oporavak, i trenutnu radnu sposobnost. Iako smo u našoj bolnici mešđu prvima u Evropi, a sigurno prvi na balkanu usvojili i u kliničkim procedurama počeli da primenjujemo savremene metode lečenja, ovde ćemo ipak nešto reći o klasičnoj metodi operacije vena.

Klasična operacija vena se zasniva na podvezivanju ušća magistralnih vena u preponi ili iza kolena, zatim plasiranju sajle u oštećenu venu za koju se vena zakači, i na posletku izvlačenju vene napolje iz tela (stripping). Nakon izvlačenja vrši se odstranjenje potkožnih vena. Ovaj zahvat je osnovni operativni metod na venama koji se koristi već duže godina, i ukoliko se izvede pravilno oslobodiće pacijenta tegoba neko kraće ili duže vreme.

 

Operacija vena klasičnom metodom - mane i nedostaci


Osnovna mana klasične metode operacije vena je produženi period oporavka ( otprilike oko 3 nedelje mada je to individualno za svakog od pojedinih pacijenata ). Pored toga, nakon odstranjivanja dela vene, preostali deo vene šalje hemijske signale za potrebom za stvaranje nove vene ( neovaskularizacija ). Kao rezultat u periodu nakon deset godina procenat povratnih proširenih vena je oko 60 %, a te vene nije moguće lečiti klasičnim operativnim zahvatima već se mora primeniti neka od savremenih metoda operacije.

  • Zahvat je bolan, a postoperativni oporavak je otežan i usporen zbog postupka kojim se vena izvlači ili doslovnije "čupa" iz noge. Operativna trauma je relativno velika, a prilikom zahvata nužno dolazi i do nehotičnog ostećenja okolnog tkiva i pratećih živčanih struktura.
  • Nezadovoljavajući estetski učinak je takođe velika mana ovog metoda. Ožiljci i potkožna krvarenja su vidljivi u regiji u kojoj je izvođena intervencija.
  • Veliki broj i verovatnoća recidiva takođe predstavljaju manu ove operativne metode.

 

Klasična operacija vena se najčešće izvodi u opštoj ili u spinalnoj anesteziji.

 

Klasična operacija vena - moguće komplikacije


Komplikacije koje se mogu javiti primenom ove operativne metode lečenja proširenih vena mogu biti oticanje noge usled ozlede limfnig žlezda, ožiljci i estetski problemi na nozi ili loša reakcija na opštu ili lokalnu anesteziju.

Zbog svega ovoga, poslednjih godina stripping je zamenjen novim savremenim operativnim metodama lečenja, kod kojih je manji rizik od neželjenih dejstava, koje su manje ili potpuno bez bola, kod kojih nema ožiljaka, oporavak je brži a radna sposobnost trenutna. Mađu njima su operacija vena radio talasima, operacija vena laserom i kao najnovija i najbolja metoda operacija vena vodenom parom.

Sam stripping je takođe prošao određene modifikacije, pa se danas može izvoditi uz manje povređivanje okolnih tkiva (atraumatski striping, PIN stripping) ili u lokalnoj anesteziji.

Naša iskustva u radu na VMA i u našoj Specijalnoj bolnici govore o tome da savremene metode lečenja mogu dati dosta puzdanije rezultate, i da se mogu primeniti na veliku većinu pacijenata. Ovde posebno ističemo metodu operacije vena vodenom parom, čije smo operativne procedure usvojili među prvima u Evropi, a zasigurno prvi i jedini na balkanu.

 

Autor: Prim. dr sc med. Miroljub Drašković, opšti i vaskularni hirurg

 

Poslednje sa bloga

 U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne bolnice „Hirurgija Dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47