Operacija vena vodenom parom - priprema i oporavak

Operacija vena vodenom parom - priprema


Iako je sama operacija dosta lakša u odnosu na klasičnu metodu operacije vena, i ostale intervencije iz domena jednodnevne hirurgije, sama priprema je slična, i posebna pažnja u pripremi za intervenciju se poklanja svakom pacijentu.

 

Dijagnoza proširenih vena

 

Do prvog koraka u pripremi za operaciju dolazi pregledom kod vaskularnog hirurga na našoj poliklinici. Nakon pregleda od strane hirurga, i postavljanja dijagnoze, ukoliko se proceni da je potrebno operativno lečenje donosimo odluku o metodu i vrsti operacije koju ćemo obaviti. Preporuka je operacija vena vodenom parom kao najnoviji i najkvalitetniji metod operativnog lečenja, međutim kako se ne može baš svaka vena operisati bez reza, odluka o načinu operacije se donosi nakon pregleda i konsultacije vaskularnog hirurga.

 

Ultrazvuk proširenih vena vena


Pre same odluke o operativnom lečenju, a nakon pregleda i konsultacije našeg vaskularnog hirurga potrebno je uraditi ultrazvuk, tj dopler vena nodu. Ultrazvukom se potvrđuje prohodnost dubinskog venskog sistema, stepen insuficijencije zalizaka i tok površinskih vena. Nakon toga i ponovne konsultacije sa vaskularnim hirurgom određujemo definitivan metod operativnog lečenja, kao i datum zakazane intervencije.

 

Pripremne radnje pre operacije


Pre intervencije potrebno je izvršiti određene pripremne radnje i testiranja. U našoj laboratoriji izvršićemo biohemijske preglede krvi i urina, merenje tenzije i virusološki status. Kroz razgovor sa našim hirurgom i anesteziologom koji će Vas detaljno upoznati o trajanju i toku operacije, kao i o mogućim rizicima. Potrebno je da u razgovoru iznesete sve eventualne tegobe koje imate, moguće alergije, lekove koje uzimate, bolesti od kojih ste bolovali.
Na operaciju biste trebali doći bez šminke, bez kontaktnih sočiva, a strogo je zabranjeno uzimanje alkohola dva dana pre intervencije.

 

Operacija vena vodenom parom - oporavak


Oporavak nakon operacije vena vodenom parom je dosta jednostavniji u odnosu na postoperativni tok nakon klasične operacije vena. Upravo zahvaljujući brzom oporavku i minimalnom postoperativnom bolu, kao i trenutnoj radnoj sposobnosti, ova metoda polako ali sigurno postaje standard u operativnom lečenju proširenih vena.

Pacijent ustaje odmah nakon operacije, a sa klinike odlazi do jedan čas nakon intervencije. Uobičajenim aktivnostima i radnim obavezama se može vratiti već sutradan. Ovim se znatno olakšava postoperativni tok, i ne remeti normalan život pacijenta i ustaljene obaveze nakon operacije.

 

Poslednje sa bloga

 U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne bolnice „Hirurgija Dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Lečenje proširenih vena operativnim i neoperativnim metodama. Operacija vena klasičnom metodom, operacija vena laserom, operacija vena radio talasima i operacija vena vodenom parom

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi


Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47