Operacija vena je moguća i vodenom parom

operacija vena vodenom paromPolitika - magazin


Poslednjih godina sve češće se za uklanjanje obolelih vena koriste endovaskularne metode među kojima je i jedna nova ekološka terapija.

Svaka druga osoba na planeti u nekom životnom periodu ima proširene vene, jer venski sistem u svom postanku nije predviđen za uspravan hod. Rasprostranjenosti proširenih vena u velikoj meri doprinosi i sila zemljine teže, predugo stajanje ili sedenje, pritisak ploda na venske krvne sudove u trudnoći, nasledna slabost venskih zidova. Specifično je da bolesti vena ne biraju uzrast, čak ni pol, mada su im žene sklonije, a sve češće ih lekari dijagnostifikuju i kod mladih devojaka, starijih tek nešto iznad 15 godina.

Proširene vene

 

Povremeni osećaj težine u nogama je prvi znak venske slabosti i širenja krvnih sudova. Da li će bolest napredovati i u kojoj meri, ne može se predvideti. Ako se početno stanje ne leči, može se očekivati veliki broj venskih bolesti i pratećih komplikacija. Ukoliko se vene prošire, mogu se ispoljiti kao mreža vidljivih kapilara na koži, ili kao nabrekle potkožne vene, otečene noge zbog popuštanja zalistaka u dubokim venama, a posledice mogu biti kožne promene i rane. Za preventivu, olakšanje tegoba i lečenje različitih venskih bolesti primenjuju se raličite medicinske tehnike i tretmani.

 


 

Operacija vena - kada poći na intervenciju

 

operacija vena

Tromboza je potencijalna opasnost za one koje muče problemi sa proširenim venama jer je moguće da se deo ugruška odvoji i krvotokom stigne do pluća, te izazove emboliju, za život opasno stanje sa prestankom disanja.


Kada bi vene trebalo operisati ?

Dr Drašković navodi dva razloga za odluku za intervenciju: funkcionalni i estetski. Ukoliko je vena izgubila svoju funkciju, operaciju ne treba odlagati, naglašava naš sagovornik. Dugo se smatralo da bi operaciju vena trebalo izbegavati dokle god je to moguće, da bi se ovi krvni sudovi sačuvali za eventualni baj - pas na srcu, ili intervenciju koja se preduzima posle infarkta. Pokazalo se, međutim, ističe naš sagovornik, da bolesna vena ne može da obavlja svoju funkciju gde god da je, u nogama, pa ni u srcu, i da je zato neupotrebljiva za tako složenu intervenciju kao što je premošćavanje zatvorenog krvnog suda srca.


 

Proširene vene problem za ceo život


Po rečima dr Miroljuba Draškovića, opšteg i vaskularnog hirurga u poliklinici "Dr Drašković", jednom proširene vene ostaju takve jer ako se blagovremeno ne primeni odgovarajuće lečenje nema povratka na prvobitni oblik. Velika je zabluda, ističe naš sagovornik, da elastične čarape i zavoji leče proširene vene. Ova pomagala znatno ublažavaju tegobe, ali nisu lek.

 

Komentari (0)

Ostavi komentar

Doktor vas pita

Kako ste pronašli naš web sajt
Pogledaj rezultate

Zdravlje