Vodena para popravlja vene

operacija vodenom paromNovosti - doktor u kući

 

Problem proširenih vena može da reši vodena para, a uskoro će ova metoda lečenja početi da se primenjuje i u Beogradu. To je još jedna od neinvazivnih tehnika, kojima se bez reza, samo u lokalnoj anesteziji, brzo i efikasno uklanjaju ružne i tamne vijuge koje po rukama i nogama iscrtavaju obolele vene.

 

Operacija vena vodenom parom

 

 

" Prednost ove metode je što se u operativnoj proceduri koristi voda, koja je prirodni sastojak organizma " objašnjava dr Miroljub Drašković, opšti i vaskularni hirurg poliklinike "Dr Drašković".


Aparatom se voda na visokoj temperaturi prevodi u vodenu paru, i uz pomoć specijalnog katetera ispušta u venu, na mestu koje želimo da zapušimo. Zahvat traje od 30 do 60 minuta i potpuno je bezbolan. Radi se u lokalnoj tumescenslokalnoj anesteziji. U 99 odsto slučajeva zapušena vena više ne može da se otvori.


Kod nas se već primenjuje metod lečenja vena radiotalasima i laserom, koje su za pacijente vrlo komforne. Korišćenjem energije radiotalasa ili laserske svetlosti, uz oslobađanje toplote, koriguje se reverzivni tok krvi iz dubokih vena u površne, na mestu gde se one spajaju. Nakon zatvaranja glavne vene, ona i njene pritoke takođe splasnu i kolabiraju, što prouzrokuje očigledan estetski efekat već nakon svega nekoliko dana. Tu je takođe prisutan i značajan zdravstveni efekat.

 


 

Proširene vene - svaki treći na udaru


Prema podacima SZO , čak trećina populacije ima manje ili više izražene probleme sa venama. U mlađem dobu češće su na udaru žene, naročito ako imaju i genetsku predispoziciju. Dodatni rizici su smanjena fizčka aktivnost, trudnoća, gojaznost, kontracepcija. Nakon šezdesete godine čestalost venskih oboljenja je slična kod oba pola.

 


 

Za uklanjanje manjih vena najčešće se primenjuje metoda sklerozacije koja se ubraja u neoperativne načine lečenja proširenih vena. Za sve ostale vene se primenjuje neka od operativnih metoda, među kojima su klasična ( Striping ) operacija vena, operacija vena laserom ili radiotalasima i kao najsavremenija operacija vena vodenom parom.


Zasad se sve moderne, minimalno invazivne metode rešavanja problema proširenih vena rade samo u privatnim poliklinikama i ordinacijama, ističe dr Drašković i dodaje da lečenje košta između 1200 - 1800 evra.

 

 

 

 

Komentari (0)

Ostavi komentar

Doktor vas pita

Kako ste pronašli naš web sajt
Pogledaj rezultate

Zdravlje